De ervaringen van mensen die al collectief hebben ingekocht

Loading

Zonnepanelen

Ieder zonnepaneel zet zonlicht om in elektriciteit. Er zijn echter verschillende type zonnepanelen op de markt. Beste zonnepaneel? Welke soorten zonnepaneel zijn …
Het type zonnepaneel wordt bepaald door het materiaal waarvan de zonnecellen zijn gemaakt. We beschrijven hier kort de meest gangbare zonnepanelen in Nederland.
De monokristallijn, polykristallijn en dunne film. Allemaal zijn ze gebaseerd op het halfgeleidemateriaal silicium. Het verschil zit hem met name in de wijze van produceren.

Monokristallijn

De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. De oppervlakte van monokristallijn zonnecellen is egaal zwart en heeft geordende elektroden.

Het rendement van zonnepanelen met monokristallijn zonnecellen ligt over het algemeen iets hoger dan de polykristallijn zonnecellen. Door de voortschrijdende techniek zijn de verschillen in opbrengsten echter klein. Monokristallijn zonnepanelen zijn wel iets duurder dan polykristallijn panelen (5%-7%). Soms worden monokristallijn uit esthetische overwegingen aangeschaft. De zwarte kleur en de geordende structuur van de panelen spreekt sommige mensen meer aan. Wij leveren onder andere AmeriSolar en Jinko van dit type paneel.

Polykristallijn

De zonnecellen in een polykristallijn zonnepaneel bestaan uit een meerdere grove kristallen. Een polykristallijn zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon.

Zonnepanelen met polykristallijn zonnecellen worden veel gebruikt. Het rendement van deze zonnepanelen is hoog en de prijs van deze zonnepanelen is gunstig. Ook de polypanelen leveren wij onder andere van AmeriSolar en Jinko.

Dunne film (CIS) zonnepanelen

Dunne film zonnepanelen hebben zich snel ontwikkeld. Op veel (verouderde) sites zal je lezen dat dit type zonnepaneel een laag rendement scoort. Dat is inmiddels niet meer zo en de verwachting is dat de ontwikkeling van dit type paneel zich zal voortzetten.

Met name bij een lage lichtintensiteit (bewolking, mist, schemer) scoort dit type paneel veel hoger dan de poly- en monokristallijn panelen. Ook als er schaduwobjecten zijn in de omgeving van de panelen scoren deze panelen beter.

Door hun lage licht eigenschappen hebben ze, hoewel een lagere efficiëntie, een veel hogere opbrengst dan standaard kristallijn panelen. Wij leveren dit type paneel van het Japanse merk Solar Frontier.