De ervaringen van mensen die al collectief hebben ingekocht

Loading

MPP Tracker

De MPP (Maximum Power Point / punt van het maximale vermogen) tracker in de omvormer is misschien wel het meest technische onderdeel van de hele zonne-energie installatie. Een MPP tracker is een ingang op een omvormer met aparte regeling voor het optimaliseren van de opbrengst.  Hoe kan dat?

Een zonnepaneel is relatief eenvoudig. Het is een plaat. Je laat de zon erop schijnen en er komt energie uit. Maar zo simpel als het klinkt, zo ingewikkeld is het voor de omvormer. Met name schaduw speelt een grote rol in het behalen van de maximale opbrengst.

Elk moment van de dag, letterlijk elke seconden, heeft zijn eigen MPP. Een MPP tracker heeft echter geen zin continu het MPP punt volledig te volgen. Het is als het ware als cruise control in een auto. Je wilt het liefst continu 130 km/u rijden maar je moet ook anticiperen op de situatie. Dus remmen en gas geven indien nodig. Je gaat echter ook niet continu vol gas geven en keihard remmen. Het zijn kleine aanpassingen die een rit met de auto comfortabel maken.

Voorbeeld

Laten we eens uit gaan van een simpele situatie. Het is een mooie zomerse dag en er is geen wolkje in de lucht. Een perfect dag voor zonnepanelen dus. De omvormer gaat beginnen en gaat zorgen voor een optimale opbrengst. Om het eenvoudig te houden gaan we uit van 4 zonnepanelen van elk 250 watt. Alles presteert optimaal en de omvormer produceert exact 1000 watt.

Technische achtergrond:

De opbrengst in zonne-energie wordt altijd weer gegeven in kilowattuur (kWh). Een kilowattuur ontstaat wanneer de omvormer gedurende 1 uur lang precies 1kW aan energie geeft. 1 kW is 1000 watt. Een watt is de eenheid van vermogen. En vermogen berekenen we door het voltage (spanning) te vermenigvuldigen met amperage (stroom).

Als we kijken naar de datasheet van een standaard zonnepaneel van 255 watt dan staan daar 4 getallen in wat betreft stroom en spanning.

Zowel de spanning als de stroom op het maximale power punt is belangrijk. Echter zijn dit theoretische waardes en is het aan de omvormer om te bepalen wat de echte ideale waarde is in de praktijk is.

Om het maximale vermogen te behalen gaat de omvormer als het waren een grafiek maken. Hij begint bij de open klem spanning en eindigt bij de kortsluitstroom. De omvormer gaat het voor het hele spanningsbereik de spanning aanpassen en de bijbehorende stroom meten. Hierdoor ontstaat een tabel met de vermogens bij die waardes. Dit is de spanning vermenigvuldigd met de stroom. Wanneer we dit in een grafiek zetten ontstaat een mooie grafiek. Op het hoogste punt is het vermogen het hoogste en haalt de omvormer dus zijn maximale power punt (MPP).