De ervaringen van mensen die al collectief hebben ingekocht

Loading

Installatie Zonnepanelen

Hoe verloopt een installatie van zonnepanelen?

Zonnepanelen installatie

Een compleet zonnesysteem bestaat uit een aantal aaneengesloten onderdelen. De zonnepanelen vormen de basis op het dak. Normaal gesproken wordt één omvormer in uw woning geplaatst. De bekabeling wordt aangelegd, zodat de zonnepanelen via de omvormer worden aangesloten op de meterkast en daardoor op het elektriciteitsnet. Sommige zonnesystemen bieden ook online monitoring. In dat geval kan de omvormer via wifi of een ethernetkabel verbonden worden met het internet.

1. Installatie zonnepanelen op het dak

Voor zowel sWürth montagerail op bitumen hellend dakchuine daken als platte daken bestaan er specifieke montage- materialen. Montagematerialen moeten voldoen aan alle veiligheidseisen. Ons montagemateriaal is uitvoerig getest en hebben zich bewezen in de praktijk. Ook hier geldt duurzaamheid. Van uw dak in dit geval. We hebben bewust gekozen voor montagemateriaal waarmee schade aan uw dak wordt voorkomen. Een onderdeel van uw zonnestroominstallatie waarop niet mag worden bezuinigd!Montagemateriaal plat dak

Bij het plaatsen van zonnepanelen op een schuin (pannen)dak gebruiken de installateurs vaak haken die worden bevestigd aan uw dak. Op de haken worden rails gemonteerd, zodat de pv panelen boven het pannendak komen te liggen, maar zeker niet op de dakpannen steunen.

Op platte daken worden de zonnepanelen veelal in metalen profielen geplaatst, zodat ze schuin op uw dak komen te staan. De profielen worden niet vastgeschroefd in het dak om lekkages te voorkomen. Ballasttegels zorgen er voor dat het zonnesysteem stevig vast staat.

2. Plaatsing omvormer

Tijdens de installatie van zonnepanelen installeert een andere monteur de omvormer, die wordt opgehangen aan een muur in uw woning. Doorgaans komt de omvormer in de CV-ruimte, een was- of bergruimte, de meterkast of op zolder. Zo heeft u er geen last van (de omvormer maakt bijna geen geluid). De grootte van een omvormer is over het algemeen te vergelijken met een desktop computer. Er wordt vervolgens een kabel getrokken van de zonnepanelen naar de omvormer en er wordt een leiding gelegd naar uw meterkast. De meeste zonnestroomsystemen moeten voor de veiligheid via een aparte leiding aangesloten worden op een vrije groep in de meterkast. Als er geen vrije groep beschikbaar is, wordt een extra groep bijgeplaatst.

3. Controle en monitoring PV systeem

Een zonnestroomsysteem begint te werken als alle stekkers zijn aangesloten, en er (zon)licht op de panelen valt. Na de installatie worden de zonnepanelen gecontroleerd op de werking van het zonnestroomsysteem. Op bijna iedere omvormer is een display aanwezig, u kunt dan zien wat uw zonnepanelen opbrengen.

Installatie zonnepanelen bij Zongeeftenergie

De installatie van een zonnesysteem lijkt een flinke klus, maar voor onze gespecialiseerde installateurs is het dagelijkse kost. Zij hebben ruim voldoende ervaring, beschikken over de benodigde certificaten en werken volgens de laatste richtlijnen.

Uiteraard leggen de installateurs de bekabeling zo veel mogelijk buiten het zicht, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een kruipruimte of een kabelschacht. Onze elektromonteur zal een extra groep plaatsen in uw meterkast, zodat het systeem veilig is gezekerd.

U mag ervan uitgaan dat tot 26 zonnepanelen de installatie maximaal één dag in beslag neemt.